• nl
  • fr
  • en
De Koninck
  • nl
  • fr
  • en

Hey, ben je oud genoeg om bier te drinken?

Dit veld is verplicht

© 2025 Stadsbrouwerij De Koninck
Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Facebook Instagram
Bestel je tickets online
Tickets
  • nl
  • fr
  • en
De Koninck
  • Stadsbrouwerij
    • Interactieve Tour
    • Tastings
    • Achterwerk
    • Nieuws
    • Contact
    • Vacatures
    • Tickets
  • Bieren
    • Tripel d'Anvers
      Tripel D'Anvers
    • Bolleke
      Bolleke
    • Wild Jo
      Wild Jo
    • Speciallekes
      Speciallekes
  • Ambachten
    • Smakelijke ambachten & winkels
    • Bars & Restaurants
  • Evenementen
    • Kalender
    • Privéfeesten
    • Bedrijfsevents
Tickets
  • nl
  • fr
  • en
De Koninck
  • Stadsbrouwerij
    • Interactieve Tour
    • Tastings
    • Achterwerk
    • Nieuws
    • Contact
    • Vacatures
    • Tickets
  • Bieren
    • Tripel d'Anvers
    • Bolleke
    • Wild Jo
    • Speciallekes
  • Ambachten
    • Smakelijke ambachten & winkels
    • Bars & Restaurants
  • Evenementen
    • Kalender
    • Privéfeesten
    • Bedrijfsevents
Facebook Instagram

©2025 City Brewery De Koninck

HOE KAASAFFINEURS VAN TRICHT KAZEN VERFIJNT Alle nieuws

HOE KAASAFFINEURS VAN TRICHT KAZEN VERFIJNT

12.11.2020

HOE KAASAFFINEURS VAN TRICHT KAZEN VERFIJNT

Only Cheese is de kaaswinkel van Kaasaffineurs Van Tricht. Heb je jezelf al eens afgevraagd wat kaasaffineurs zijn? Kort uitgelegd: kaasaffineurs zijn kaasverfijners. Ze kopen jonge kaas aan bij zorgvuldig uitgekozen kaasmakers en laten die vervolgens rijpen tot hun volle potentieel. Kaasaffineurs maken het werk van de kaasmaker af. Hoe dat werkt, leggen we gedetailleerd uit.

  • kaasaffineurs-vantricht.be

17.11.2020

HOE KAASAFFINEURS VAN TRICHT KAZEN VERFIJNT

Only Cheese is de kaaswinkel van Kaasaffineurs Van Tricht. Heb je jezelf al eens afgevraagd wat kaasaffineurs zijn? Kort uitgelegd: kaasaffineurs zijn kaasverfijners. Ze kopen jonge kaas aan bij zorgvuldig uitgekozen kaasmakers en laten die vervolgens rijpen tot hun volle potentieel. Kaasaffineurs maken het werk van de kaasmaker af. Hoe dat werkt, leggen we gedetailleerd uit.

Kaas selecteren

Affineren begint bij selecteren: je kiest een kaas waarmee je wil werken. Hoeveel kennis je ook bezit over kaasaffinage, als je basisproduct niet goed is, zal je nooit een geweldige kaas kunnen ontwikkelen. Daarom legt Kaasaffineurs Van Tricht belangrijke kwaliteitseisen op aan hun kaasproducenten.

Om te beginnen werken ze bij Kaasaffineurs Van Tricht enkel met ambachtelijke kazen van ervaren kaasmakers. Zij weten als geen ander hoe ze de kleur, de smaak en de geur van hun kaas perfect kunnen balanceren. Industrieel gemaakte kazen zijn niet bruikbaar, omdat ze bewerkte melk bevatten en daardoor amper kunnen evolueren.

Ten tweede kiezen ze zo veel mogelijk voor kazen die worden gemaakt met rauwe of niet gepasteuriseerde melk. Dat resulteert in complexere smaken en meer diepgang.

Ten derde prefereren ze boerderijkazen. Boerderijkaas is een beschermde term (Frans: fermier, Engels: farmhouse) die aangeeft dat de boer voor de productie van de kaas enkel melk van zijn eigen vee gebruikt. Het gaat dus om kleinschalige productie, waarbij kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Dat betekent dat boeren die deze kazen maken veel belang hechten aan het welzijn van hun dieren. Ze geven hen veel ruimte en hebben ook bijzondere aandacht voor hun voeding. In de zomermaanden graast het melkvee buiten. In de wintermaanden krijgen ze gedroogd gras (hooi) van dezelfde wei. Dat ze heel het jaar door hetzelfde gras eten uit dezelfde omgeving is heel bepalend voor de smaak van de melk. Een koe die voortdurend aan de kust graast zal een ander type melk voortbrengen dan een koe die altijd in de bergen graast.

Ten slotte opteren ze liefst voor kazen die met zomermelk geproduceerd worden. Zomermelk is rijkere melk dan wintermelk en brengt smeuïgere kazen voort. Voor bergkazen die lang rijpen zoals Comté en Parmezaanse kazen werken ze hoe dan ook met kazen gemaakt van zomermelk. De koeien eten dan vers gras maar ook bloemen en kruiden die kenmerkend zijn voor de hoogte en bepaalde smaken in de melk brengen.

Kaas rijpen

Kaasaffineurs Van Tricht koopt bij de boer bewust jonge kaas die nog moeten rijpen. De rijping is doorslaggevend voor de uiteindelijke smaak. Omdat elke kaas een andere verzorging nodig heeft, heeft Kaasaffineurs van Tricht negen rijpingscellen. Zo’n rijpingscel is een moderne koeling waarin je zowel de temperatuur, als de luchtvochtigheid en de luchtcirculatie kan regelen. Je kan dus de perfecte omstandigheden creëren om kazen van een bepaald type mooi te laten “verouderen”. Sommige kazen rijpen wel 2 tot 3 jaar. Gemiddeld liggen kazen zo’n 6 weken in de rijpingscel. Tijdens het rijpen evolueren kazen tot de beste versie van zichzelf. Geef een jonge kaas die enigszins zuur en wrang proeft de nodige tijd in een rijpingscel en hij kan rond van smaak worden.

Kaasaffineurs kunnen kazen ook wassen om een gegeven smaak te ontwikkelen. Zo maakte Kaasaffineurs Van Tricht in samenwerking met De Koninck in het verleden al bierkaas. Daarvoor smeren ze de kaas tijdens de rijping in met een bier zoals Duvel of Bolleke. Ook met textuur kunnen ze spelen: een brie die korter rijpt, is bijvoorbeeld minder lopend. Een belangrijk onderdeel van affineren is dus precies weten wat de klant graag wil.

Kaas degusteren

In de rijpingscellen van Kaasaffineurs Van Tricht rusten zo’n 400 soorten kaas. Bij Only Cheese kan je er een 120- tal van proeven en kopen. Het aanbod varieert mee met de seizoenen.

Kaas is trouwens een goede bron van vitamine D, waar je in de winter minder makkelijk aankomt. Er is ook niets gezelliger dan in de wintermaanden samen rond de tafel zitten met heerlijke stukjes kaas en een lekker biertje of een smakelijk glaasje wijn. En je tovert zo een fantastische kaasplank op tafel. Rep je dus zeker naar Only Cheese en laat je adviseren door kenners.

  • Kaasaffineurs-Vantricht.be

Meer nieuws

Space cheese Van Tricht Only Cheese

Space cheese Van Tricht

18.03.2021

Kaasaffineurs Van Tricht bereiken de ruimte met hun kaas. Een Amerikaanse astronaute heeft al twee keer kaas laten overvliegen naar Internationaal Ruimteschip ISS. Dit is een ervaring dat niet veel mensen kunnen nazeggen.

Het seizoen van de geitenkaas Only Cheese

Het seizoen van de geitenkaas

18.03.2021

Er ligt weer een grotere selectie aan geitenkaas bij Kaasaffineurs Van Tricht. De lente en de zomer is namelijk de periode waarin geitenkaas schittert. De kaas is dan overvloedig beschikbaar én het volst van smaak.

Alles over Only Cheese

Geen nieuws missen?

Ontvang alle inside info uit onze brouwerij als eerste in jouw mailbox

Openingsuren

Tour Bar
Open van 11:00 tot
maandag ma Gesloten Gesloten
dinsdag di 11:00 - 17:30 11:00 - 19:00
woensdag wo 11:00 - 17:30 11:00 - 19:00
donderdag do 11:00 - 17:30 11:00 - 19:00
vrijdag vr 11:00 - 17:30 11:00 - 20:00
zaterdag za 11:00 - 17:30 11:00 - 18:00
zondag zo 11:00 - 17:30 11:00 - 19:00

Meer info & boeken

Bars & Restaurants
Find on Google Maps
Stadsbrouwerij De Koninck
Mechelsesteenweg 291
2018 Antwerpen

+32 3 866 96 90

  • Contacteer ons
  • Google Maps

Our newsletter

  • Stadsbrouwerij
    • Interactieve Tour
    • Tastings
    • Achterwerk
    • Nieuws
    • Vacatures
  • Bieren
    • Tripel D'Anvers
    • Bolleke
    • Wild Jo
    • Speciallekes
  • Smakelijke ambachten & winkels
    • De Koninck
    • Brouwerij shop
    • The Bakery
    • Butcher's Store
    • Jitsk
    • Only Cheese
    • Velodome
  • Contact
  • Bars & Restaurants
    • Onze Bar
    • 1833
    • Black Smoke
    • The Butcher's Son
    • De Pelgrim
    • Atelier Paul Morel
    • Repasse
  • Events
    • Kalender
    • Privéfeesten
    • Bedrijfsevents
Facebook Instagram

©2025 Stadsbrouwerij De Koninck

Contact
Facebook Instagram
Beheer cookies Privacy Policy Cookie Policy GEBRUIKSVOORWAARDEN
Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.