• nl
  • fr
  • en
De Koninck
  • nl
  • fr
  • en

Hey, ben je oud genoeg om bier te drinken?

Dit veld is verplicht

© 2025 Stadsbrouwerij De Koninck
Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid

Facebook Instagram
Bestel je tickets online
Tickets
  • nl
  • fr
  • en
De Koninck
  • Stadsbrouwerij
    • Interactieve Tour
    • Tastings
    • Achterwerk
    • Nieuws
    • Contact
    • Vacatures
    • Tickets
  • Bieren
    • Tripel d'Anvers
      Tripel D'Anvers
    • Bolleke
      Bolleke
    • Wild Jo
      Wild Jo
    • Speciallekes
      Speciallekes
  • Ambachten
    • Smakelijke ambachten & winkels
    • Bars & Restaurants
  • Evenementen
    • Kalender
    • Privéfeesten
    • Bedrijfsevents
Tickets
  • nl
  • fr
  • en
De Koninck
  • Stadsbrouwerij
    • Interactieve Tour
    • Tastings
    • Achterwerk
    • Nieuws
    • Contact
    • Vacatures
    • Tickets
  • Bieren
    • Tripel d'Anvers
    • Bolleke
    • Wild Jo
    • Speciallekes
  • Ambachten
    • Smakelijke ambachten & winkels
    • Bars & Restaurants
  • Evenementen
    • Kalender
    • Privéfeesten
    • Bedrijfsevents
Facebook Instagram

©2025 City Brewery De Koninck

Het seizoen van de geitenkaas Alle nieuws

Het seizoen van de geitenkaas

18.03.2021

Het seizoen van de geitenkaas

Er ligt weer een grotere selectie aan geitenkaas bij Kaasaffineurs Van Tricht. De lente en de zomer is namelijk de periode waarin geitenkaas schittert. De kaas is dan overvloedig beschikbaar én het volst van smaak. Kaasaffineur Frederic Van Tricht legt uit waarom net nu zoveel hoogwaardige geitenkaas in de toonbank ligt.

  • kaasaffineursvantricht.be
  • Ontdek de kazen

18.03.2021

Het seizoen van de geitenkaas

Er ligt weer een grotere selectie aan geitenkaas bij Kaasaffineurs Van Tricht. De lente en de zomer is namelijk de periode waarin geitenkaas schittert. De kaas is dan overvloedig beschikbaar én het volst van smaak. Kaasaffineur Frederic Van Tricht legt uit waarom net nu zoveel hoogwaardige geitenkaas in de toonbank ligt.

“Wij werken voornamelijk met boerderijkazen. Boerderijkazen worden op een boerderij geproduceerd met uitsluitend rauwe melk van de eigen kudde. Geitenmelk is helaas niet heel het jaar in grote hoeveelheden voorhanden, omdat geiten een melkcyclus hebben. In de winter geven ze weinig melk. En voor ze lammeren, staan ze zelfs een tot twee maanden droog. Gelukkig is er in de zonnige maanden een melkpiek en kan er veel kaas gemaakt worden.”

Geiten produceren in het voorjaar niet enkel veel melk, ze heeft bovendien de beste kwaliteit. “De voorjaarsmelk zit vol nutriënten en is bijzonder lekker. Dat komt omdat de geiten veel buiten zijn en voornamelijk vers gras eten in plaats van droogvoer”, geeft Frederic aan.

Geitenkaas: lekker en veelzijdig

Geitenkaas heeft ontegensprekelijk een andere smaak dan kaas gemaakt van koemelk. Maar geitenkaas is er ook in veel soorten: romig, zacht, mild, pittig en kruimelig. Het karakter van geitenkaas is erg afhankelijk van de methode waarop hij gemaakt is. De gebruikte schimmelsoort, de rijpingsduur, de herkomst van de geitjes, het zoutgehalte… het zijn allemaal factoren die de smaak en textuur van geitenkaas bepalen.

De kracht van de korst

Als geitenkaas rijpt, ontstaat een korst. Als je schimmelculturen ent op de kaas, krijg je een schimmelkorst. Bij Kaasaffineurs van Tricht besteden ze veel aandacht aan de korst van de geitenkaas. “De korst is heel bepalend voor de smaak van de geitenkaas. Je moet de korst absoluut mee opeten”, laat Frederic duidelijk verstaan.

Suggesties van Frederic

Een veel gevraagde geitenkaas is de grijsblauwe “Neteling”. De Neteling is een piramidevormige geitenkaas bestrooid met een laagje gezouten (eetbare) houtskoolas. De inspiratie voor deze kaas komt van de Franse kaas Valençay, maar hij wordt gemaakt in Lichtaart en werd genoemd naar de rivier Nete die vlakbij de Kempense kaasmakerij loopt.

Een andere geitenkaas met een bijzondere korst is de “Juliette”. Deze kaas ontwikkelde Kaasaffineurs Van Tricht vorig jaar in het kader van hun 50-jarig bestaan. Hij draagt de naam van de grootmoeder van Frederic die in 1970 de zaak op de Fruithoflaan opstartte. Het is een smeuïge geitenkaas uit Limburg met annatto rond de korst. Dat is een natuurlijke oranje kleurstof gemaakt van de zaadjes van de orleaanboom. Qua smaak kan je annatto omschrijven als aards, muskusachtig en licht peperig. Het is heel ongebruikelijk om deze kleurstof te gebruiken bij geitenkaas, maar het werkt. Het proeven waard dus.

Meer nieuws

Space cheese Van Tricht Only Cheese

Space cheese Van Tricht

18.03.2021

Kaasaffineurs Van Tricht bereiken de ruimte met hun kaas. Een Amerikaanse astronaute heeft al twee keer kaas laten overvliegen naar Internationaal Ruimteschip ISS. Dit is een ervaring dat niet veel mensen kunnen nazeggen.

25/03 online bier en kaas tasting Only Cheese

25/03 online bier en kaas tasting

08.03.2021

Samen genieten en nieuwe smaken ontdekken met je partner, gezin of knuffelcontact? Bestel jouw online tasting 'Meet The Crafts'. Een online degustatie gegeven door een van onze biersommeliers op 25 maart.

Alles over Only Cheese

Geen nieuws missen?

Ontvang alle inside info uit onze brouwerij als eerste in jouw mailbox

Openingsuren

Tour Bar
Open van 11:00 tot
maandag ma Gesloten Gesloten
dinsdag di 11:00 - 17:30 11:00 - 19:00
woensdag wo 11:00 - 17:30 11:00 - 19:00
donderdag do 11:00 - 17:30 11:00 - 19:00
vrijdag vr 11:00 - 17:30 11:00 - 20:00
zaterdag za 11:00 - 17:30 11:00 - 19:00
zondag zo 11:00 - 17:30 11:00 - 19:00

Meer info & boeken

Bars & Restaurants
Find on Google Maps
Stadsbrouwerij De Koninck
Mechelsesteenweg 291
2018 Antwerpen

+32 3 866 96 90

  • Contacteer ons
  • Google Maps
  • Stadsbrouwerij
    • Interactieve Tour
    • Tastings
    • Achterwerk
    • Nieuws
    • Vacatures
  • Bieren
    • Tripel D'Anvers
    • Bolleke
    • Wild Jo
    • Speciallekes
  • Smakelijke ambachten & winkels
    • De Koninck
    • Brouwerij shop
    • The Bakery
    • Butcher's Store
    • Jitsk
    • Only Cheese
    • Velodome
  • Contact
  • Bars & Restaurants
    • Onze Bar
    • 1833
    • Black Smoke
    • The Butcher's Son
    • De Pelgrim
    • Atelier Paul Morel
    • Repasse
  • Events
    • Kalender
    • Privéfeesten
    • Bedrijfsevents
Facebook Instagram

©2025 Stadsbrouwerij De Koninck

Contact
Facebook Instagram
Beheer cookies Privacy Policy Cookie Policy GEBRUIKSVOORWAARDEN
Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid