Meer info. Akkoord

De Koninck

Bezige bijtjes op Stadsbrouwerij De Koninck

Smaakmakers en Stadsbrouwerij De Koninck, dat is als bijen en honing: ze trekken elkaar aan. Sinds kort is er een nieuwe Smaakmaker hard aan het werk op de brouwerij. Of beter: zijn bijen zijn in dit geval de harde werkers. Stadsimker Micha De Herdt plaatste op de parking van de brouwerij een biertank met daarin twee bijenkasten. Elke kast bemande hij met 30.000 bijtjes. Goed voor héél wat honing, de biodiversiteit én het milieu. 
 
Op de parking van de brouwerij staat sinds kort een afgesloten filtertank. Zonder bier, maar wél honingramen en zo’n 160.000 bijen. Stadshoning is de laatste tijd enorm populair. De bijenkasten bij De Koninck zijn twee van de meer dan tweehonderd bijenkasten die stadsimker Micha De Herdt in en rond de stad Antwerpen heeft staan. 
 
Nieuwe medewerkers op de brouwerij
Het is geen toeval: nét in ‘de week van de bij’, worden ook de bijenkasten bij Stadsbrouwerij De Koninck bemand met elk 30.000 bijtjes. Dat aantal groeit na verloop van tijd tot zo’n 80.000 per kast. En zo krijg de brouwerij er wel een héél groot aantal nieuwe medewerkers in één keer bij. 
 
Sven Dekleermaeker: “De bijen, en dan vooral de honing, zijn een aanwinst voor onze smaakmakers. Zo wil chocolatier Jitsk de honing gebruiken voor zijn pralines. Het was eigenlijk één van de smaakmakers, Peggy Van Haver van The Butcher's Store, die met het idee kwam om een bijenkast op de site van de brouwerij te plaatsen. Zij en haar man Luc De Laet hebben sinds 2016 bijenkorven op het dak van hun beenhouwerij De Laet & Van Haver in Hove staan. De honing verkopen ze in hun winkel en gebruiken ze voor marinades.” 
 
Stadsmoestuintjes
De bijen vliegen in een straal van drie kilometer op zoek naar stuifmeel. In tegenstelling tot op het platteland, waar vaak een monocultuur van gras en maïsvelden heerst, barst het in de stad van de biodiversiteit. De bloemen op balkons, daken, parken en stadsmoestuintjes geven de bij de mogelijkheid om voldoende nectar en stuifmeel te vinden én in de stad te leven. Noem Antwerpen gerust een oase voor de honingbij. 
 
Bijen hebben de reputatie te prikken, maar daar hoeven buurtbewoners niet bang voor te zijn. Imker Micha De Herdt: “De buurt haalt er eigenlijk alleen maar voordeel uit. Hun moestuinen en bloemen zullen door de bijen bevrucht worden. Een goede bestuiving zorgt voor grotere vruchten, een regelmatige vorm en langere houdbaarheid én biodiversiteit. Bijen werken ook mee aan het ecosysteem: de werkbijen die tijdens hun werk in de zomer sneuvelen, zijn voedsel voor vogels zoals de zwaluw en insecten. En de honing… die krijgt door het stuifmeel en de nectar van de vele verschillende stadsplanten en –bomen, een heerlijke, volle en fleurige smaak.”
 
De imkerij in de stad doet meer dan het in stand houden van de bij en de biodiversiteit. Het dient ook om de stadsmens bewust te maken van ecologie en milieubeheer. En geen beter plek om bijen te houden dan de stadsbrouwerij: een plek bomvol smaakmakers.