Meer info. Akkoord

Nieuws

Nieuws

Stadsbrouwerij De Koninck stelt culinaire bewoners voor

Terug

De laatste maanden is er volop verbouwd en gewerkt op de brouwerijsite van De Koninck aan de Mechelsesteenweg. Terwijl de brouwers volop Bollekes brouwen, worden er rond de brouwzaal muren gesloopt en nieuwe ruimtes gecreëerd. In de zomer van 2015 opent de vernieuwde stadsbrouwerij en kan iedereen de brouwerij komen ontdekken. Maar je beleeft er meer dan de geneugten van het eigenzinnige De Koninck bier. De Berchemse Kaasmeesters Van Tricht vonden in 2012 al onderdak in de stadsbrouwerij en momenteel wordt er plaats gemaakt voor slager Luc De Laet, chef Bert – Jan Michielsen, chocolatier Jitsk Heyninck en Tony Le Duc. De zomer dit jaar start bruisend!

Geslaagd huwelijk : kaas & bier

Toen in 2012 bleek dat de brouwerij een ruimte vrij kreeg naast de nieuwe brouwzaal, werd dit gedeelte omgebouwd tot acht nieuwe rijpingskamers voor de kazen van Van Tricht. Van Tricht was al een tijdje op zoek naar een ruime locatie om hun kazen te laten rijpen en te bewaren. Vader en zoon Van Tricht leveren sinds jaar en dag aan bijna alle klasse restaurants in binnen- en buitenland en werden in 2010 door de Wall Street Journal uitgeroepen tot de beste kaasaffineur van Europa. Van Tricht ontwikkelde met een Normandische kaasboer een speciale kaas “Vanillien”, die perfect combineert met De Koninck. Het werd een geslaagd huwelijk tussen Van Tricht en de brouwerij.

In hart en nieren

Luc De Laet, beenhouwer in hart en nieren en van kinds af gepassioneerd om een eigen slagerij te openen, krijgt deze zomer ook een stek aan de Mechelsesteenweg. Het verhaal van Luc De Laet is er eentje van goesting, hard werken en ferme portie gezonde ambitie. Slagerij De Laet staat al heel wat jaren gekend voor pure kwaliteit en inspirerend vakmanschap. De Laet en de brouwerij kunnen al terugblikken op een fijne samenwerking en deze zomer wordt er ongetwijfeld getoost op een smaakvolle nieuwe zaak binnen de muren van de stadsbrouwerij.

Kalfswangen met Winterkoninck

Het duo Chef kok Bert-Jan Michielsen en sommelier Luc Dickens, beiden momenteel werkzaam bij het restaurant De Schone van Boskoop, zullen in de ruimte van Slagerij De Laet een restaurant openen. Bert-Jan startte als jonge snaak bij De Laet en kreeg de smaak, letterlijk en figuurlijk, te pakken. Bert-Jan : “Op een gegeven moment spreekt Luc mij aan over de bouwwerken op de brouwerij en zegt hij, ‘Bert er is veel aan het gebeuren in uwen hof’. Dit was voor mij het moment om mijn dromen te gaan omzetten in concrete plannen.” Bert-Jan zal vanuit zijn open keuken kwalitatieve maar betaalbare gerechten serveren. Vlees staat centraal aangezien hij de ruimte deelt met de slagerij. Bert-Jan: “Kalfswangen met Winterkoninck en mousseline van aardappelen, zet ik sowieso op het menu.”

Pure smaak

“They are like a circus in your mouth” , dit waren de legendarische woorden van de Consul van Qatar na het proeven van Jistk Heyninck zijn pralines. De 24-jarige chocolatier Jitsk reisde de wereld rond met zijn chocolade creaties. Zo presenteerde hij zijn pralines tijdens onder andere de wereldtentoonstelling in Shanghai en Korea. Maar binnenkort landt hij in Antwerpen. Hij zal net naast de brouwzaal een chocolade atelier én een winkel openen. Jitsk is piepjong, maar enorm gepassioneerd en ambitieus. Hij is een meester-chocolatier met een hart voor pure smaken. Jitsk: “met mijn chocolade wil ik voor kwaliteit in eenvoud staan. Geen onnodige praal, maar wel liefde voor het product en het vak. Ik ga op zoek naar kleinschalige leveranciers en ben kieskeurig in ingrediënten. Ik wil 100 % smaak en vooral eerlijke producten.”

Inspirerend labo

Tony Le Duc, culinaire fotograaf en uitgever, kent de omgeving van de brouwerij en werd getriggerd door de karaktervolle gebouwen. Hij voelt heel wat liefde voor bier en brouwen. Zijn vader was biergroothandelaar en concessionaris van Wieze-pils. Als kind bezocht hij zo vaak het labo van de brouwerij en ontdekte hij hoe er nieuwe bieren werden ontwikkeld. De geur van mout staat in zijn hersens gegrift. Tony Le Duc zal in de zomer van 2015 zijn bedrijf ‘Minestrone Cookbooks’ vestigen in het voormalige labo van Brouwerij De Koninck. In deze ruimte zal naast het kantoor ook een proeflab worden geïnstalleerd waarbij er op regelmatige tijdstippen kook- en bierdemo’s zullen worden georganiseerd. Tony Le Duc is al 30 jaar lang actief als food-fotograaf en werkte al samen met wereldbekende chefs.

Bruisende stadsbrouwerij

Ondertussen wordt er elke minuut gewerkt op en om de brouwerijsite. In de zomer van 2015 zal de vernieuwde stadsbrouwerij haar deuren openen voor het grote publiek. Bezoekers kunnen zelf een tour doen doorheen de brouwerij. Dit 75 tot 90 minuten durende bezoek dompelt jong en oud onder in een Koninklijcke wereld. Zo loop je via een 4 meter hoge passerelle dwars door de brouwzaal. Je voelt de dynamiek van de stadsbrouwerij, en uiteraard kan er nadien uitgebreid geproefd worden van het Antwerps gerstenat. De uitwerking van de vernieuwde Stadsbrouwerij werd mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse Overheid. Volg de ontwikkelingen op de voet via onze Facebook-pagina.